четвртак, 18. јануар 2018.

Kifllice sa šunkom

Kifilice koje sam našla u svesci moje mame. Sinoć sam ih pravila za večeru i nama dvoma su nestale u trenu. Ako vas ima više obavezno povećajte meru



Sastojci za testo:


250 g brašna
200 g masti
200 g kuvanog krompira
so

Za punjenje:


150 g praške šunke
1/2 supene kašike kisele pavlake
1 jaje
biber

Za premaz i posipanje:


1 jaje
susam, laneno seme

Priprema:


Skuvati kromipr i ostaviti da se prohladi.

Prosejati brašno, dodati kafenu kašičicu soli.

Protljati mast i brašno kroz dlanove, dok se mast ne utroši.

Ohlađen krompir propustiti kroz gnječilicu za krompr i dodati brašnu.

Umesiti testo. Videćete prilikom mešenja da je testo mekano kao duša i vrlo lako za rad.

Uviti testo u providnu foliju i ostaviti ga u frižideru jedan sat.

Po proteku jednog sata izvaditi testo iz frižidera, još ga dva puta premesiti. Napraviti lopticu od testa.

Površinu dobro posuti brašnom i polako valjkom rastezati testo u krug veličine 30 cm.

Najtoplije vam preporučujem ovu prostirku od silikona, na kojoj su sve moguće mere i krugovi. Ja se prema njoj ravnam i kako sam po pridori malo nakrivo nasađena, sa ovim verujte mi nema greške.


Kada ste postigli ovu veličinu isecite testo prvo na četiri dela, a zatim svaki od četiri dela još na tri dela. Znači imate 12 delova.

U seckalici isecite šunku, dodajte joj pavlaku, jaje i malo bibera.

Ako vam je masa mnogo gusta dodajte slobodno još malo pavlake.

Sada na svaki širi deo isečenog testa stavite kašičicu mase, za debljinu prsta ispod šire ivice testa. 

Lepo sve rasporedite, tako da svaki deo testa ima jednaku količinu punjenja.

Sada preklopite preko punjenja, onaj širi deo testa, koji je ostao prazan, pritisnite sa svih strana, da vam punjnje ne bi iscurelo prilikom pečenja. 

Polako uvijajte kiflicu idući prema špicu. Prilikom uvijanja testa, jednom rukom uvijajte kiflicu, a drugom rukom ostatak testa sasvim nežno razvucite, pazite da vam ne pukne, i nastavite sa uvijanjem.

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje.

Slažite kiflice.

Odvojite žumance od belanca.

Žumance razmutite sa 1 kafenom kašičicom vode.

Premažite kiflice.

Pospite kiflice susamom i lanenim semenom, ili čime vi preferirate.

Ostavite tako 10-ak minuta da se žumanca prosuše.

Zatim umutite belance u sneg i njime dodatno premažite koflice. Verovatno vam neće trebati celo belance, ostalo bacite.

Kiflice peći na 200 stepeni dok ne porumene.











Нема коментара:

Постави коментар