Lepi jastučići kao doručak ili večera
Sastojci:
2 pakovanja od po 250 g lisnatog testa2 plava patlidžana - melancane
maslinovo ulje
1 dl passate od paradajza
mozzarella
bosiljak
so
1 jaje za premazivanje
susam za posipanje
Priprema:
Plavi patlidžan oljuštiti, iseći po dužini, zatim posoliti. Staviti u cediljku i pritisnuti težim predmetom da otpusti gorčinu jedno 30 minuta.
Pošto je otpustio gorčinu, svako parče patlidžana proprati pod mlazom hladne vode i ostaviti na kuhinjski papir da se osuši.
Kada se patlidžan osušio uzmite četkicu i svaki sasvim malo sa obe strane premažite maslinovim uljem. Ovo stoga što je patlidžan pečen na suvo na grilu jako suv i nema neki poseban ukus, dok je pržen na maslinovom ulju jedna delicija posebne vrste. Elem, pošto patlidžan ima to svojstvo da prilikom prženja upija mnogo ulja, pri tom teško pada na želudac i uopšte nije zdravo unositi toliku količinu masnoća, na ovaj način se izigra stvar, pa se dobije sličan rezultat. Nije upilo ulje, a miriše skoro pa kao pržen u ulju.
Pecite patlidžane na gril tiganju, ili na običnom teflonskom tiganju.
Mozzarellu isecite na krugove.
Ja ovde imam u pakovanju već razvijeno lisnato testo. Vi ako nemate razvijte svako posebno.
Prvo pakovanje od 250 g. testa sam isekla na 6 kvadrata.
Drugo pakovanje takođe isecite na 6 kvadrata.
Na 6 kvadrata slažete masu, a sa ostalih 6 kvadrata pokrivate i pravite jastučiće. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i slažite 6 kvadrata jedan na drugi.
Na svaki kvadrat prvo stavite 2 supene kašike passate od paradajza i pospite sa malo sitno iseckanog bosiljka.
Preko paradajza stavite par listova plavog patlidžana.
Na patlidžan stavite tanko sečenu mozzarellu. Ja sam imala mladi sir koji se lepo topio, tako da i to može biti zamene za mozzarellu ako vam je nedostupna.
Na sir stavite opet par listova plavog patlidžana.
Sada poklopite svaki kvadrat sa onih preostalih 6 isečenih delova lisnatog testa.
Donji i gornji deo lisnatog testa možete spajati pritiskajući viljuškom uz ivicu.
Odvojite žumance od belanca.
U žumance stavite 1 kafenu kašičicu vode umutite i njime premažite jastučiće.
Pospite ih susamom.
Sačekajte 10-ak minuta dok se žumance ne prosuši.
Pre nego što stavite u rernu da se peku umutite sneg od belanaca i njime pažljivo da vam ne otpadne susam premažite jastučiće. Na ovaj način dobićete lep sjaj peciva, pored lepe žute boje koju dobije od žumanca.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Služite tople uz pivo ili jogurt.
Нема коментара:
Постави коментар