Lazanje, mislim da mi je ukus teta Miminih lazanja ono što me prati ceo život. To je bilo pravo savršenstvo. Jedno od jela koje sam i kao izuzetno metiljavo dete vrlo rado jela. Kad bi teta Mimi odlazila na odmor kod prijatelja, uvek su joj tražili da im pravi lazanje. Njene su bile savršene, nije mi ostavila baš tačne mere, tako da je ovo vrlo približno njenim lazanjama. Postoji više vrsta lazanji u zavisnosti u kojem se delu Italije prave. Poznate su lazanje iz regije Emiglia Romagna i one su drugačije, u ragu se dodaje grašak, a testo za lazanje se pravi uz dodatak spanaća. Napolitanske lazanje su opet nešto drugačije i prave se male ćuftice od mesa. I same klasične lazanje svaka kuća ima svoj recept, neko stavlja više bešamela, neko stavlja meso od kobasica, ovo je što bi rekli naš. Dakle krećemo sa klasičnom lazanjom
Sastojci za mene i muža jedinca plus repete, ako vas je više u porodici pravite duplu meru:
Za ragu:
2 supene kašike maslinovog ulja
1 šargarepa veća ili 2 manje
1 drška celera
1 manja glavica crnog luka
1 dl. crnog vina
500 g. junećeg mlevenog mesa
200 g. svinjskog mlevenog mesa
700 g. paradajz passate ili gustog soka od paradajza
so, biber
2 lista lovora
3 klinčića
so
puter veličine oraha
Bešamel:
30 g. putera
30 g. brašna
4 dl. mleka
1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića
so
i još:
100 g. rendanog Parmigiano Regiano od 24 meseca i stariji
puter za dno pleha i za finale
Pašta:
200 do 250 g. pašte za lazanje
Priprema:
Napomena:
Ovaj ragu može pripremiti dan ranije i na taj način mnogo uprostiti i ubrzati ceo proces pravljenja lazanje. Sutradan ga samo dobro zagrejte i spreman je za upotrebu.
Iseckajte sitno, sitno 1 glavicu crnog luka, 1 šargarepu i 1 dršku celera, ili naribajte malo korena celera.
Stavite 2 supene kašike maslinovog ulja i propržite povrće.
Kada je povrće svenulo dodajte 700 mlevenog mesa i prodinstajte, dok se meso ne uprži.
Zatim ga zalijte sa 1 dl. crnog vina i krčkajte dok vino ne ispari.
Kada je vino isparilo uspijte 700 g. paradajz passate ili gustog soka od paradajza, dodajte 3 karanfilića i 2 lista lovora i malo soli.
Poklopite i sve dinstajte na najtišoj vatri narednih 2,5 do 3 sata.
Povremeno pogledajte ako je mnogo gusto negde na sedini kuvanja dodajte 1 dl vode.
Mali trik, ako imate električni šporet stavite vatru na najtiše, da krčka, kao kad kuvate sarmu.
Ako imate ringle na gas kao ja, stavite šerpu na najmanju ringlu za kafu i smanjite na tiho, čisto da vam pućka. Jam sam probala da stavim i na veće ringle i na tihoj vatri mi je bilo mnogo jako. Ovo mi je idealno. Na kraju obavezno probajte, da proverite da li je dovoljno slano.
Za to vreme napravite bešamel:
Istopite 30 g. putera, dodajte mu 30 g. brašna i propržite.
Sklonite sa vatre, počnite da dodajte 4 dl. mleka, brzo mešajte da vam se ne stvore grudvice.
Najbolje vam je da koritite žicu za mućenje jaja.
Ja u lazanjama obično koristim ovaj laganiji bešamel. Pravilo je da se bešamel napravi od iste količine putera, brašna i mleka, tipa 50 g. putera, 50 g. brašna i 1/2 l. mleka, ali ja volim da mi bude malo laganiji, jer je lazanja sama po sebi dosta kalorična i teška i ne volim isuviše bešamela u lazanji, mada njega mora da bude.
Takođe je moguće puter zameniti istom količinom ulja, ko ne sme da koristi puter, probala sam da ga napravim i sa uljem, na primer maslinovim i ispalo je dobro. Što bi rekli sila zakon menja, a bolje i to nego kupovati gotov bešamel, bar znate šta ste stavili unutra.
Kada ste usuli svo mleko dodajte 1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića, malo soli, kuvajte polako bešamel, stalno mešajući.
Nemojte kuvati bešamel da vam bude mnogo gust, ne pravimo kačamak, jer će se stajanjem on još stegnuti, on ipak treba da bude ređi da bi morao da se lepo razmaže.
Mi ovde imamo sveže testo za lazanje koje zaista nije potrebno prethodno kuvati.
Ako vi imate suvo testo, ili ako pak morate prethodno da ga omeknete postupak je sledeći:
Kuvanje pašte za lazanje:
Pripremite dva lonca sa vodom. U jedan lonac stavite hladnu vodu.
U drugi lonac stavite vodu da proključa posolite vodu i unutra stavljajte par listova testa.
Posle 2 minuta, tek toliko da testo izgubi svoju čvrstinu vadite ga rupičastom rešetkom list po list testa i odmah spuštajte u hladnu vodu, da bi ste joj presekli proces kuvanja.
Zatim je dok stavljate sledeću paštu u vrelu vodu, ova u hladnoj vodi će već biti spremna da se izvadi.
Izvadite paštu iz hladne vode i ispružite na kuhinjsku krpu da se prosuši.
Vaše testo je spremno za slaganje
Slaganje lazanje:
Ja sam koristila pleh veličine 25 x 25 cm, a možete i koji centimetar veći 30 x 30, nemojte samo manji. Ako pravite duplu meru veliki pleh naravno, koji treba da bude i dubok, jer ćete slagati više slojeva.
Na dno pleha stavite par kockica putera i preko stavite ragua, toliko samo da prekrije površinu, da se prva kora testa koje slažete ne bi zalepila.
Neke parčiće ćete morati da isečete po meri
Slaganje komplet na dalje:
Preko ragua stavite paštu, na paštu ragu.
Zahvatite par supenih kašika bešamela i nakapajte preko. Ne trebate ništa razmazivati.
Preko bešamela pospite obilato parmezan.
Ovaj redosled slaganja kora, ragu, bešamel, parmezan ponovite 4 do 5 puta, to je neka idealna mera za lazanju da ima 4 do 5 slojeva mesa.
U nekim restoranima videćete i lazanje sa po 7, 8 slojeva, ali to je već da bi se zadivili turisti, meni to malo liči na soliter.
Da budem jasnija:
Na dno ide puter i malo ragua
Prvo:
pašta, ragu, bešamel, parmezan
Drugo:
pašta, ragu, beršamel, parmezan
Treće:
pašta, ragu, bešamel, parmezan
Četvrto:
pašta, ragu, bešamel, parmezan
ovaj peti sloj može i ne mora
Peto:
pašta, ragu, bešamel, parmezan
Na vrh:
pašta, dosta bešamela, 2 do 3 kašike ragua, sve lepo razmažite da se pokrije cela površina.
Pospite sa dosta parmezana, preko stavite par kockica putera.
Ovaj zadnji sloj će vam napraviti lepu koricu, kada se ispeče.
Napomena:
Ako ste koristili svežu paštu i imate ostatke iste koje niste iskoristili slobodno je zamrznite i koristite sledeći put. Pazite da ne skidate papir između listova pašte, koji je bio u pakovanju, jer će vam se u suprotnom sve slepiti.
Možete je čak i iseći na kocke i koristiti kao krpice za neku supu, čorbu, gulaš.
Pecite i prethodno zagrejanoj pećnici na 180 do 200 stepeni u u zavisnosti od jačine vaše pećnice narednih 30 minuta.
Proverite posle nekih 20 minuta pečenja, ako je lepo porumenelo prekrijte ga alu folijom da me pregori i nastavite pečenje do kraja.
Ja sam pekla na 200 stepeni bez pokrivanja i tačno posle 30 minuta je bilo gotovo.
Izvadite lazanju iz rerne i ostavite je 10 minuta da se malo stiša, pa tek onda je secite.
Kad ga budete sekli nemojte se začuditi što je klizavo i ne naliči onim prelepim lazanjama sa slika, koje više liče na čvrstu kocku, prave, visoke, nigde ništa ne mrda. Lazanja je prepuna softa i bešamela i naprosto sveže spremljena i sečena mora biti biti da beži. Kada se potpuno ohladi i stegne posle par sati prilikom sečenja imačete perfektnu formu.
Napomena:
Ako vas ima više u kući pravite duplu meru, za nas dvoje ovo je sasvim dovoljno, jer "ovaj moj" kad se dohvati lazanja ne zna da stane, pa da ne ličim na moju majku koja je mom ocu kada se dokopa ćeten alve, žita ili njene Reform torte vikala "Veseline prestani da jedeš, šlogiraćeš se", našta se on uopšte nije obarzirao i nastavljao je još jače slatko da cokće, kao beba prvo mleko, čisto da joj pokaže da nije u pravu.
Нема коментара:
Постави коментар