недеља, 7. јануар 2018.

Parmigiana od plavog patlidžana

Parmigiana di melanzane ili jednostavno parmigiana je jedan od specijaliteta koje jako volim. Jelo je dosta bogato i kalorično. Ju vam predstaviti dva načina pripreme. Jedan je tradicionalni, a jedan je za sve nas sa slabijim stomakom, pa vi kako više volite tako ga pripremite





Sastojci:


500 g melanzana - plavog patlidžana

400 g paradajz pelata to je 1 veća konzerva

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

maslinovo ulje

bosiljak

250 g mozzarelle

150 g parmezana ribanog

1 jaje i malo brašna u slučaju da se odlučite za varijantu pohovanog patlidžana.


Priprema:


Patlidžanima odsecite gorni i donji deo. Ne ljuštite ih. Zatim ih secite uzdužno, na trake debljine 4 do 5 mm.

Posolite, pritisnite težim predmetom i ostavite tako pola sata da puste gorčinu. 

Za to vreme na maslinovom ulju propržite 1 glavicu sitno seckanog crnog luka. Kada je luk upržavanjem već svenuo dodajte mu i iseckana 2 čena belog luka. Čim je beli luk počeo da cvrči dodajte paradajz pelat. Ja paradajz pelat uvek pre dodavanja izgnječim malo rukom, onako na krupno. Krčkajte sve zajedno nekih pola sata na tihoj vatri poklopljeno. Na kraju dodajte so i sitno sečen svež bosiljak i isključite ringlu. Videćete da se sos redukovao i postao gušći.

Za to vreme patlidžan je već pustio svoj gorak sok. Properite pod mlazom hladne vode svaki list patlidžana, da bi mu skinuli višak soli. Stavite ih na kuhinjski papir, da se dobro prosuše. 


Tri  su načina pripreme patlidžana:


1. Za laganiju vatrijantu svako parče patlildžana premažite četkicom sa vrlo malo maslinovog ulja, tek toliko. 

Pecite ih na grilu ili teflonskom tiganju i odlažite na tanjir. Maslinovo ulje je tu da dobije malo na ukusu i mirisu, a opet da ne bude teško jelo.

2. Propržite ih na maslinovom ulju dok ne počinju da dobijaju zlatno žutu boju. Ovo je klasika kako se sprema oduvek i kako tradicija nalaže i meni i najlepši način.

Odložite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja. 

3. Treći način na koji se spremaju patlidžani kako sam saznala je da se plavi patlidžan pohuje, prvo u brašno, pa zatim u jaja, u koja se doda i malo parmezana. Kako je ovo jelo zastupljeno od severa do juga Italije, a potiče još iz kraja 18 i početka 19 veka, nije ni čudo, da je tokom vekova u različitim krajevima zemlje došlo do određenih varijacija. 

Mozarellu isecite na listiće ili je naribajte na krupno.

U pleh u kome ćete slagati parmigianu prvo stavite malo ulja u kome su se pržili patlidžani, čisto da ga nauljite. 


Slaganje:


Moj pleh je bio veličine 24 x 24 cm i imala sam tri reda plavog patlidžana.

Stavite vrlo malo paradajza na dno. pa red patlidžana, na to sos od paradajza, preko mozzarella i preko mozzarelle ribani parmezan. 

Slažite tako dok ne utrošite sve sastojke, na vrhu treba da bude paradajz sa malo mozzarelle i paremezana. Mozzarellu ugurajte u paradajz, da ne bi izgorela prilikom pečenja.

Pecite na 180 stepeni nekih 40 minuta, dok vam se na površini ne stvori lepa zlatno žuta korica. 

Ja sam u oznakama navela da je ovo prilog od povrća. Nije baš istina, ovo je glavno jelo, ali za naše ljubitelje mesa, koji bi pri iznošenju ove melanzane pitali u čudu: "A gde je ovde meso?" stavila sam ga kao prilog od povrća. Ako ćete servirati meso, ja vam preporučujem, neko od laganijih mesa, jer jelo je samo po sebi dosta jako i kalorično.
















Нема коментара:

Постави коментар