понедељак, 1. јануар 2018.

Kesten u novom odelu

Predstavljam vam moje omiljeno slano jelo od kestena. Italijani kesten obilato koriste i to čini mi se više u slanim jelima nego u slatkim. Koristi se u slanim tortama, fokačama, čorbama, kao slani prilog, kombinacije su neverovatne. Ovo je za mene jedna neverovatna kombinacija, ne samo što je kesten u slanoj varijanti, već je i kombinovan sa jabukom i začinima. 




Sastojci:


20 komada kestena
1 glavica ljubičastog luka
80 g pančete 
1 crvena slatka jabuka
1 dl belog vina
2 grančice timijana
maslinovo ulje

Priprema:


Kestene dobro properite pod mlazom hladne vode. Stavite ga u šerpu i prelijte vodom bar 3 prsta iznad površine kestena. Od trenutka kada voda proključa kuvajte 20 do 30 minuta. Zatim procedite kestene, ostavite na krpu i počnite da ih ljuštite. Koristite rukavice, jer su vreli, ali vreli se mnogo lakše ljušte nego hladni. Tako da malo muke mora da se prođe. 

Ljubičasti luk isecite na sitne kockice, a pančetu na štapiće. Propržite pančetu na malo maslinovog ulja. Kada je počela da rumeni dodajte joj sitno seckan crveni luk, i pržite tek toliko da luk svene. Zatim dodajte kašiku vode, promešajte i sve još par minuta prodinstajte dok voda ne ispari. Kad je sva voda isparila dodajte oljuštene kestene i zalijte ih vinom. Poklopite i prodinstajte sve zajedno oko 10 minuta. Povremeno okrenite da vam se kesteni ravnomerno dinstaju. Jabuke sa sve korom isecite na pačad srednje veličine i dodajte kestenima zajedno sa dve graničice timijana, poklopite i sve prodinstajte još 10 minuta. 

Serviranje: Servirajte uz neko pečeno meso, tipa svinjskog karea ili piletine, ćuretine i sl.

Нема коментара:

Постави коментар