Malo pre postavih recept za italijansku testeninu, pa da nastavim u istom duhu. Ravioli su jedan od specijaliteta italijanske kuhinje. U suštini to je testenina punjena ribom, povrćem, mesom ili sirom, a oblik mu je u obliku kvadrata ili je okrugao. Može se služiti u supi, preliven sa malo putera ili maslinovog ulja, ili uz neki od umaka, u zavisnosti od punjenja, a to opet zavisi iz kog dela zemlje je recet. Danas vam predstavljam morsku varijantu raviola.
Sastojci za testo:
2 jaja
200 g brašna mekog
malo soli
mašinica za razvlačenje testa
Za punjenje:
200 g dimljenog lososa
300 g ricotte ili sremskog sira-neslanog. Ovo iz razloga što je dimljeni losos sam po sebi već dovoljno slan.
malo svežeg vlašca, ako nemate vlašca stavite malo mirođije
Za preliv:
maslinovo ulje
sok od 1/2 limuna
svež valašac, može i peršun ako nemate vlašca.
malo soli
seckani pistaci
Priprema:
300 g ricotte stavite u cediljku da se ocedi od viška tečnosti. Dok se ricotta cedi napravite testo za raviole.
Priprema testa:
Prosejte 200 g brašna, dodajte malo soli i promešajte.
Napravite udubljenje u brašnu i dodajte dva jaja. Počnite da mesite prvo u vangli, a zatim na radnoj površini.
Posipajte radnu površinu sa brašnom, da vam se testo ne lepi. Mesite ga energično 10 minuta. Videćete da će posle 10-ak minuta mešenja testo postati glatko. Uvijte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižider da se odmori 30 minuta.
Posle 30-ak minuta ricotta se već dovoljno ocedila.
U blender stavite 200 g dimljenog lososa, dodajte 300 g ricotte i malo svežeg vlašca. Sve mutite blenderom dok ne dobijete lepu kremu. Ja sam jednom prilikom stavila istu količinu lososa i ricotte i verujete mi bilo je jako slano. Zato stavljamo više sira od ricotte i ne solimo kremu, jer je riba već dovoljno slana sama po sebi.
Ostavite je u frižider da se malo stegne.
Pošto se testo omorilo u frižideru 30 minuta izvadite ga iz frižidera i rastanjite da oklagijom u dužinu.
Na mašinici za razvijanje testa koja ima brojeve od 1 do 9, postavite je na broj 1.
Proterajte testo kroz mašinicu.
Peklopite testo na pola, da dobijete duplo kraće testo.
Ponovo ga proterajte kroz broj 1sada bez preklapanja.
Sada postavite mašinicu na boj 2 i proterajte testo.
Preklopite ponovo na pola i proterajte kroz broj 2.
Ponovo ga proterajte kroz broj 2 bez preklapanja.
Sada dolazi na red broj 3 i to je zadnje preklapanje testa koje ćete imati.
Preklapanje testa je jako važno, jer tako testo dobija na elastičnosti.
Dakle, proterajte testo kroz broj 3.
Preklopite ga na pola i ponovo proterajte kroz broj 3.
Ponovo proterajte kroz broj 3 bez preklapanja.
Sada postavite mašnicu na broj 5 i proterajte testo.
Zatim stavite mašinicu na broj 7 i proterajte testo.
Pazite da vam je daska dobro pobrašnjena da vam se testo ne lepi.
Celo testo presecite na dva jednaka dela.
Izvadite kremu iz frižidera.
Uzmite malu kafenu kašičicu i njome na jednakim razdaljinama stavljajte kremu od lososa.
Kada ste došli do kraja preko testa i punjenja stavite drugi deo testa.
Pritisnite nežno oko svake gulice da bi se istisao vazduh između testa i da bi se spojila dva dela testa. Ispašće vam kao jastučići. Idite tako do kraja testa. Mora biti sve dobro spojeno, u suprotnom će vam se ravioli otvoriti.
Kad ste ovako spojili testo, uzmite metalni krug prečnika 5 cm i pritisnite oko svakog kruga.
Idite tako do kraja testa.
Višak testa možete ponovo premesiti i odmah razvaljati ga po prethodnoj poceduri i napraviti bilo koju testeninu želite.
Stavite 2 litra vode da prokuva. Kad voda prokuva dodajte 14 g soli i spustite raviole.
U šolji odvojite 3 supene kašike vode u kojoj su se ravioli kuvali.
Posle 3 do 4 minuta ravioli su gotovi, pa ih procedite.
U tiganj stavite 2 supene kašike maslinovog ulja, zagrejte i dodajte seckani vlašac.
Kada vlašac počne da cvrči dodajte sok od 1/2 limuna i meštajte sve minut, dva dok se ne stvori krema. Ja ovom prilikom nisam imala svežeg vlašca, pa sam stavila svež peršun i isto je bilo jako ukusno.
Sipajte tek oceđene raviole u kremu, promešajte da sva krema zađe u raviole. Dodajte i onih 3 supene kašike vode u kojoj su se ravioli kuvali, da se krema lepo poveže, sve nežno promešajte. Prokrčkajte još minut i vaši ravioli su gotovi.
Služite uz neko lepo vino.
Mi lično nikada ne koristimo parmezan uz ribu.
Нема коментара:
Постави коментар