Ovo je jedna od klasičnih srbijanskih čorbi koje se obavezno na kraju začine kajmakom.
Sastojci:
3 kelerabe
2 krompira srednje veličine
1 šargarepa
1 veća ili dve manje crvene paprike
1 dl passate od paradajza
2 čena belog luka
na vrh kafene kašičice ljute aleve paprike
1 glavica crnog luka
ulje
1 supena kašika brašna
1/2 supene kašike aleve paprike
1 dl mleka
2 supene kašike kajmaka
peršun
Priprema:
Krompir, kelerabu, šargarepu, crni luk i papriku očistite i isecite na kocke.
Sve propržite na malo ulja. Beli luk dok dodajte ucelo i pazite da za vreme upržavanja ne požuti. Kad se povrće upržilo izbacite beli luk.
Povrću dodati 1 supenu kašiku brašna i propržiti ga minut dva.
Zatim dodati i 1 dl passate od paradajza i nju takođe upržiti par minuta.
Na kraju dodajte i 1/2 supene kašike aleve paprike i na vrh kafene kašičice ljute aleve paprike i nastavite sa upržavanjem još par minuta.
Zalijte čorbu vodom i ostavite je da se kuva. Neće joj puno biti potrebno, jer je svo povrće već usitnjeno. Kada je krompir kuvan čorba je gotova. Posolite po ukusu. Skinite sa vatre.
Sada razmutite 2 supene kašike kajmaka u 1 dl mleka. Sipajte u čorbu, dodajte i sitno seckan svež peršunov list i sve promešajte.
Нема коментара:
Постави коментар