Meni je ovo do sada najbolji brioš testo sa uljem koje sam napravila. Testo je mekano i vazdušasto. Možete ga puniti nutelom, džemom, po želji.
Sastojci:
25 g svežeg kvasca
2,5 dl mleka
80 g šećera
1 jaje
60 g ulja
200 g brašna tipa "00"
350 Manitoba brašna
Krema za brioche:
150 g čokolade za kuvanje, nutele ili džema
1 dl slatke pavlake
Za premaz:
1 žumance + 2 kafene kašičice mleka
1 belance
Priprema:
Izvaditi 25 g kvasca i 1 jaje, da se malo smlače na sobnoj temepraturi.
Smlačiti 2,5 dl mleka na toploti.
Napravite starter kako vi to obično radite. Ja radim ovako. U činijicu izvmrviti kvasac, dodati 2 kafene kašičice šećera, malo mlakog mleka. Sve promešati dok se kvasac i šećer ne otope. Dodati malo brašna i napraviti masu kao za palačinke. Poklopiti tanjirićem, uviti u krpe i ostaviti na toplom da narasta.
U vangli prvo prosejati oba brašna, a zatim iz izmešati. Napraviti udubljenje u bršanu, dodati narastao kvasac, 1 jaje, 60 g ulja, ostatak od 2,5 dl mleka. Umesite testo. Videćete da je testo vrlo lako i mekano za mešenje.
Doradite testo na dasci za mešenje.
Napravite loptu od testa, zasecite je u obliku krsta i vratite u vanglu. Prekrijte krpom, ostavite na toplom i sačekajte da testo udvostruči volumen.
Dok testo narasta u šerpici rastopiti 150 g čokolade i 1 dl slatke pavlake. Mešati dok se ne napravi lepa krema. Ako se odlučili da punite brioche sa nutelom i džemom ovaj korak preskočite.
Kada je testo udvostručilo svoj volumen, ponovo ga premesite na dasci za mešenje i razvijte u veći pravougaonik.
Premažite ga punjenjem po želji.
Zatim urolajte testo.
Testo pažljivo prebacite u okrugao pleh ili u pleh za kuglof.
Testo zaseći po vrhu nožem veličine parčeta.
Ostavite testo da naraste.
1 žumance istucite sa 2 kafene kašičice mleka. Ovim premazom premažite brioche.
Odozgo možete posuti mrvice od čokolade,
Sačekajte da se žumance malo prosuši i ceo brioche premažite snegom od belanaca.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 25 minuta, dok lepo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар