Kao što reče za ovu moju čorbu moja drugarica Javorka rodom iz Banata, ovom čorbom sam baš zakoračila u vojvođansku kuhinju.
Sastojci:
2 kašike ulja
2 ravne kašike brašna
1/2 l soka od paradajza
1/2 l vode
2 do 3 drške celera ili komad korena celera
2 šargarepe
1 koren paštrnjaka
1 list lovora
biber u zrnu
2 čena belog luka
peršun list
1/2 ljute papričice
Priprema:
Na 2 kašike ulja propržite 2 cela čena belog luka, tek toliko da pusti aromu, pazite ne sme da požuti, jer onda dobije gorak ukus.
Dodajte 2 ravne kašike brašna i nastavite da upržavate kao za zapršku.
Zatim polako dodavati 1/2 litre soka od paradajza i stalno mešati da se ne stvore grudvice. Sve upržiti par minuta. Masa će vam biti dosta gusta.
Zatim polako dodavati 1/2 litre vode, stalno mešajući da dobijete ujednačenu tečnost.
Povrće oljuštite i dodajte celo u čorbu, kao i lovorov list, biber u zrnu i 1/2 ljute papričice.
Čorbu kuvati na vatri srednje jačine, sve dok ne prestane da vam se pojavljuje pena po površini, a kada počne ulje da vam se skuplja po obodu šerpe. To je znak da je čorba gotova.
Povrće izvadite, ja ga obično jedem kao prilog uz meso.
U supu dodajte testenine po želji i kada je testenina kuvana dodajte sitno seckan list peršuna.
Нема коментара:
Постави коментар