среда, 3. јануар 2018.

Somun

Njegovo veličanstvo Somun. Od kad sam otkrila ovaj recept prestala sam da kupujem hleb. Lagan je, ne pada teško na stoma, a korica mu je divno krckava, kakav i treba da bude pravi Somun.




Sastojci:


1 kg brašna
7,5 dl vode
16 g soli
25 g svežeg kvasca
20 g šećera

Priprema:


Izvadite kocku kvasca ovde je težina jedne kocke 25 g da vam se smlači na sobnoj temepetaruti nekih pola sata.

Prosejte brašno,  ovo je vrlo važno prilikom svakog mešenja testa.

Stavite 7,5 dl vode da se malo smlači

Pravljenje startera:


U veću šoljicu stavite kvasac i šećer. Nalijte sa 1 dl vode od onih 7,5 dl koju ste smlačili. Promešajte kašičicom da se sve sjedini. Zatim dodajte dve male kutlače brašna. Sve mešajte da se masa izjednači. Trebalo bi da bude malo gušća nego za palačinke. Poklopite tanjirićem i uvijte u krpe. Za nekih 10-ak minuta kvasac će početi da radi i udvostručiće svoju zapreminu.


Umešen starter




Kvasao starter




Stavite u vanglu za mikser brašno, napravite udubljenje i sipajte nadošli kvasac i ostatak vode. Uključite mikser i mesite. Ovo testo mora da se muti mikserom, jer je puno vode i nemoguće ga je mesiti na klasičan način, jer se lepi, beži i propada kroz prste.

Posle nekih 15-ak minuta. Moj mikser je star preko 40 godina i nedozvoljava mi duže mešenje. Prekrijte vanglu sa prozirnom folijom, prekrijte krpama i stavite na toplo mesto da udvostruči svoj volumen. Ja obično zimi stavim preko ćebe ili lakši jorgan.

Umešeno testo 




Kada je testo nadošlo vreme je za akciju.

Drvenu dasku koju koristite za mešenje pospite sa dosta brašna. Izlijvajte masu od nadošlog testa, ali tako da idete u natrag, pa ćete dobiti jedno veliko valjkasto testo.




Uz pomoć špatule, ja ne znam kako drugačije da je nazovem, deo testa koji je od vas preklopite preko testa, tako da dobijete duplo uže testo.









Pleh u kome ćete stavljati somune obložite papirom za pečenje.

Sada secite testo na somune težine 250 g. Možete seći i veće komade, ako želite da dobijete dugačke somune. Kad isečete  parče testa pritisnite ga jagodicama prstiju na par mesta, tako da ga malo rastanjie i dobijete tipičan oblik za somu. Poslažite ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

Kada ste formirali sve somune ostavite ih da još jednom lepo narastu.

Rernu zagrejte na 350 stepeni i pecite somune 12 minuta.  Ako nemate rernu koja vam peče na 350 stepeni pecite duže, na manjoj temperaturi, na primer 300 ili 250 stepeni, dok blago ne porumene. Pogledajte ih posle proteklih 12 minuta i prema tome se ravnajte, koliko bi još trebali da se peku. Posle proteklih 12 minuta i ako nisu pečeni, slobodno možete otvarati rernu i zavirivati, oni su već dovoljno pečeni, potrebno je samo da se zarumene. 









Нема коментара:

Постави коментар