понедељак, 1. јануар 2018.

Ragu Bolognese


Šta reći ja Ragu Bolognese zovem našom sarmom. Nema osobe koja ga ne voli, a krčka se satima,ne baš dugo kao i sarma, ali bez 2,5 do 3 sata krčkanja nema dobrog Bolognes ragua. Počinje da se pravi rano ujutru, dok se krčka, polako na tihoj vatri, razvija se domaća pasta "all' uovo", najčešće tip tagliatelle i cela kuća miriše na ragu. Još uvek se dobro sećam moje teta Mime, koja počinje sa propržavanjem crnog luka na maslinovom ulju, tog čarobnog mirisa, koji me je kao dete opčinjavao i onda polako kako se dodaje po koji sastojak, miris se obogaćuje, da ne kažem komplikuje. Ovako Bolognes prave Italijani. Pa da počnem.


Sastojci:


malo maslinovog ulja

1 kaška putera

1 manja glavica crnog luka

1 šargarepa rendana

1 drška celera ili malo rendanog korena celera

400 g mlevenog mesa od čega 2/3 junećeg mlevenog i 1/3 svinjskog mlevenog mesa

2 dl belog suvog vina

400 g paradajza pelata

3 karanfilića

1 list lovora

4
dl. juneće supe ili vode za nalivanje ragua

so, biber

1 dl. mleka


Priprema:


Na maslinovom ulju u puteru propržiti sitno seckan crni luk, rendanu šargarepu, i kad malo svene dodati seckanu dršku od 1 celera. Kao kod nas vrlo često jelo počinje sa prodinstati glavicu crnog luka, Italijani počinju sa dinstanim crnim lukom, šargarepom i celerom. Kada se to upržilo dodati mleveno meso i propržiti ga. Kada se meso propržilo dodati 2 dl. belog suvog vina i sve krčkati dok vino ne ispari. Paradajz pelat rukama izgnječiti na krupno i dodati ga u meso. Dodajte 3 karanfilića i 1 lovorov list, so i biber i promešajte. Sve poklopite i dinstajte na tihoj vatri narednih 2,5 do 3 sata. S vremena na vreme promešajte i pogledajte da li ima tečnosti i dolivajte  kutlačom malo po malo supom ili vodom. Gotov ragu mora da bude gušći, nikako da pliva u tečnosti. Na kraju kada se već posle par sati sve lepo ukrčkalo dodajte 1,5 dl mleka i prokrčkajte još desetak minuta. Mleko će dati divnu kremastu teksturu jelu.

Za jednu osobu je potrebno 70 do 100 g pašte. Skuvajte je al dente, procedite i stavite u šerpu gde vam je ragu. Sve promešajte da sos zađe u svaki deo pašte, prokrčkajte još koji minut i služite.

Napomena: Nikako ne propirajte skuvanu paštu mlazom hladne vode, sem ako ne pravite predjelo od hladne pašte. I nikada ne servirajte paštu na tanjir, pa preko nje sipan ragu, koji se posle meša u tanjiru sa paštom. Svrha je da pašta mora da upije ukus i miris ragua i njegovu kremastu teksturu. To važi za sve pašte, sa bilo kojim sosom da ga pravite. 

Naribajte parmezan staite ga u činijicu sa kašičicom i neka ga svako stavi na paštu po svom ukusu. Ako ne volite ribani parmezan, kao što ga ne voli moj muž možete ga slobodno izostaviti.




1 коментар: